Ontdek het volledige programma.

Benieuwd hoe de opleiding tot Therapeutisch Erkend Coach er uit ziet? Kom hier meer te weten over de inhoud van de lesdagen:


Lesdag 1:Inleiding tot Therapeutisch Coachen

In deze inleiding zal je leren hoe je verbinding kunt maken, zowel met jezelf als met anderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het ontmoeten van een diverse groep mensen, en dit wordt mogelijk gemaakt door de krachtige coaching technieken voor groepsdynamiek.

Daarnaast zal je ook een theoretisch kader verkennen dat je inzicht geeft in wat coaching nu eigenlijk wel en niet is. Je zult ontdekken hoe belangrijk het is om verbonden te blijven met jezelf als coach, en hoe je effectief contact kunt maken met jouw coachee. En tot slot leer je hoe je als coach een omgeving van optimale groei kunt creëren door sterke verbindingen te smeden.


Lesdag 2,3 en 4 : Coachend werken met gedachten, emoties en het lichaam

In de tweede module leer je meer over welke methodieken je als coach kan inzetten om jouw coachee positiever te leren denken.

Na deze module zal je de nodige technieken hebben om…

 

  • Je coachee te helpen aan meer zelfvertrouwen, motivatie en daadkracht.
  • Je coachee te helpen aan meer innerlijke rust en minder spanningen.
  • Je coachee afstand te doen nemen van negatieve gedachten.
  • Je coachee kennis te laten maken met zijn gevoelswereld.
  • Je coachee te helpen stoppen met piekeren en twijfelen.

Zoals je ziet leer je in deze module heel wat praktische technieken voor jouw coachee, maar hier zal je ook meer inzichten krijgen over jezelf.

In deze module staan cognitieve, ademhaling- en lichaamsgerichte methodieken centraal.


Lesdag 5 : Taalgericht Coachen

Hoe je spreekt, heeft een impact op jezelf. En dus ook op jouw coachee!

Daarom staat deze module centraal rond taalgericht coachen.

In deze module leer je wat coachgerichte taal is, komen er verschillende gesprekstechnieken aan bod en leer je jouw taal afstemmen aan deze van jouw coachee.

Hierin zullen ‘Verbindend Communiceren’ van M. Rosenberg en ‘Herstelgericht Communiceren’ van Belinde Hopkins aan bod komen.


Lesdag 6 &7 : Tweedaagse Retreat: Ervaringsgericht Coachen

Dit weekend word je twee dagen ondergedompeld in het ervaringsleren van David Kolb. Hierbij verdiepen we je binnen je eigen proces als therapeutisch coach en gaan we praktijkgericht te werk. We werken met de kracht van het groepsproces in functie van rituelen en ervaringsgericht leren. Je zal dit weekend ongetwijfeld verlaten met meer zelfvertrouwen binnen jezelf en je eigen kunnen. Dit weekend vindt plaats in een prachtige, natuurlijke omgeving. Hierin zijn overnachting en catering inbegrepen.


Lesdag 6 &7 : Creatief Coachen in de ruimte, deze module wordt verwerkt samen met het ervaringsgericht coachen op de tweedaagse retreat.

In deze module zetten we theorieën om in concrete en actiegerichte oefeningen. Dit zijn oefeningen die we aan de hand van jouw eigen lichaam en materiaal in de ruimte zullen uitoefenen.

Hierbij breng je jouw coachee letterlijk en figuurlijk in beweging. Het zijn stimulerende oefeningen waardoor je coachee sneller tot bewustwording komt.

Aan de hand van eigentijdse en verschillende visualisatietechnieken gaat je coachee zijn inzichten langer vasthouden en deze vaker omzetten in concreet gedrag.


Lesdag 8 &9: De schatkist van een Therapeutisch Coach

 

In deze module leer je via verschillende methodieken wat werkt. Je leert ook los te laten wat niet werkt. En je leert zoeken naar oplossingen binnen jouw coachee’s systeem.

Je zal als coach ontdekken welke kleine veranderingen de grootste bewegingen tekeer brengen. En hierin ligt de focus op het versterken van jouw coachee.

In deze module krijg je een schatkist aan technieken waarin we ons baseren op de basisgedachten van onder andere Steve de Shazer, Insoo Kim Berg, Bert Hellinger, Paul Watzlawiek en Ivan Bosormenyi-Nagy.


Lesdag 10: Therapeutisch Coachen in de praktijk

 

In dit laatste luik van deze opleiding tot Therapeutisch Coach behandelen we de praktische kant.

Je zal leren:

  • Hoe je daadwerkelijk aan de slag gaat als coach.
  • Wanneer je welke coachingstechnieken het beste gebruikt.
  • Wie je als coach bent en hoe je bepaalt waarin je nog wil groeien.
  • Hoe je een coachingstraject praktisch opzet: van intake tot afronding.
  • Wanneer coaching therapie wordt en op welke manier je gepast doorverwijst.


Naast de lesdagen dien je nog Intervisie en Supervisie te volgen:

 

Intervisie

 

Intervisie is een gestructureerde vorm van collegiale samenwerking waarbij studenten samen reflecteren op hun coachervaringen en uitdagingen. Het doel is om van en met elkaar te leren door praktijkgerichte vraagstukken te bespreken en methodieken dieper in te oefenen.

 

Waarom Intervisie?

Intervisie is een krachtig instrument voor jouw professionele groei en ontwikkeling. Door samen met medestudenten te reflecteren op jouw coachervaringen en samen verder jouw coachingskills in te oefenen en te ontwikkelen, ontstaat een leerproces dat bijdraagt aan zowel je individuele als professionele zelfontplooiing. Voordelen van Intervisie zijn:

 Vergroting van Zelfinzicht

  • Relfecteren op Coachervaringen
  • Leren van en met medestudenten
  • Verhoging van de Kwaliteit van jouw Coaching
  • Versterking van Samenwerking en Vertrouwen
  • Stimuleren van Oplossingsgericht Denken

 

Intervisie binnen de opleiding Therapeutisch Coach?


In een coachingswereld dat nooit stil staat en waarin voortdurende ontwikkeling en aanpassing nodig is, is intervisie een waardevolle methode om scherp en betrokken te blijven in je vakgebied. Binnen de opleiding Therapeutisch Life Coach dien je doorheen de opleiding 3 keer 3 uur in kleine groep samen te komen. Je brengt als student een coachervaring en/of vraagstuk in en de groep analyseert de situatie en stelt reflectieve vragen. Er worden inzichten gedeeld zonder hierbij direct advies te geven. De inbrenger trekt zelf conclusies en bepaalt zelf een vervolgactie. Daarnaast wordt de intervisie eveneens gebruikt om geziene coachingsmethodieken verder in te oefenen waarbij je elkaar als werkinstrument gebruikt.


Supervisie

Supervisie is een gestructureerd leerproces waarin je als student, onder begeleiding van een ervaren supervisor reflecteert op jouw coaching. Supervisie is een krachtig leer- en reflectieproces dat bijdraagt aan zowel persoonlijke als professionele groei. Je krijgt de kans om diepgaand te reflecteren op jouw werkervaringen, vaardigheden en beroepshouding. Dit leidt tot betere inzichten, een effectievere werkwijze en een sterke professionele identiteit.


De opleiding wordt afgerond en beoordeeld via het examen en een portefolio:

 

Examen

Aangezien de opleiding Therapeutisch Coach Erkend is door het ICF. Dienen we als organisatie ten allen tijde te kunnen bewijzen dat onze geslaagde studenten beschikken over de ICF kerncompetenties zoals voorgeschreven binnen het ICF. Om ons kwaliteitslabel van de opleiding blijvend te kunnen garanderen dienen alle studenten de opleiding af te ronden met een examen. Geslaagde studenten hebben rechtstreeks toegang tot het aanvragen van de Professional Certified Coach pcc of acc credential via de Level 2-route. Dit in tegenstelling tot de langere en duurdere portfolio-optie. Uitleg omtrent het erkenningspatform vind je onder het puntje ‘ Erkenning en Accreditering’.

Het examen ziet er als volgt uit:

  • Enkel praktijkgericht!
  • 1 coahingsgesprek met een medestudent.
  • Het coachingsgesprek duurt minimum 20’ en maximum 25’ minuten.
  • Het examen wordt enkel audio opgenomen, zonder camera.

Aangezien de opleiding praktijkgericht is, krijg je tijdens de opleiding meer dan voldoende momenten om coachingsgesprekken en technieken in te oefenen. Je zal dus na het volgen van de lesdagen, volledig voorbereid zijn om het examen af te leggen.

Portfolio

Het portfolio is jouw verzameling van opdrachten dat je als student hebt gemaakt tijdens de opleiding. Het dient als een visueel en inhoudelijk bewijs van jouw coachvaardigheden, ervaring en groei. Het is een essentieel hulpmiddel om zowel je persoonlijk als professioneel proces als coach zichtbaar te maken.

 

Portfolio binnen de opleiding Therapeutisch Coach?

 

Het portfolio is niet alleen een belangrijke tool om je eigen kennis en inzichten als coach verder te verrijken en te ontwikkelen. Het fungeert daarnaast ook als een tastbaar bewijs van jouw coachvaardigheden, ervaringen en oefengesprekken. Aangezien de opleiding Therpeuatisch Life Coach Erkend is door het ICF, dienen wij als organisatie ons kwaliteitslabel blijvend te garanderen. Dit wil zeggen dat wij als organisatie bewijs moeten leveren dat al onze afgestudeerde studenten, coaches zijn die alle ICF competenties voldoende beheersen en toepassen binnen hun coaching.

Waaruit bestaat het portfolio binnen de opleiding Therapeutisch Coach?

 

  • Na elke lesdag krijg je een opdracht mee, waarin je de geziene methodieken moet inoefenen ahv een coachingsgesprek. Binnen coaching, mag je na het verkrijgen van het mandaat van je coachee, oefengesprekken doen met vrienden, familie en/of kennissen. Het is dus met andere woorden geen vereiste om (eigen) cliënten of klanten te hebben.
  • Je krijgt in totaal 8 werkopdrachten mee. Bij elke opdracht hoort een reflectieverslag.
  • 1 supervisieverslag van je supervisietraject.
  • 1 Intervisieverslag van je intervisietraject.

Alles wordt via mail digitaal ingediend op de vooraf afgesproken data.