Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Specialist hoogbegaafdheid en talentontwikkeling

september 27, 2025 - mei 30, 2026

Algemeen

In dit jaarprogramma streven we naar het evenwicht tussen theoretische handvatten en praktijktoepassingen. Het is ons doel dat jij straks als specialist in hoogbegaafdheid en talentontwikkeling aan de slag kan. In je eigen praktijk en/of in het onderwijs (rechtstreeks of onrechtstreeks). 9 lesdagen omvatten de nodige kaders en onderbouwing afgewisseld met oefeningen. Er is ruimte voor je eigen casusinbreng, we voorzien zelf ook heel wat concrete voorbeelden uit onze praktijk voor jou om mee te oefenen. We ronden de opleiding af met een geïntegreerde proef waarin jij wat je leerde samenbrengt met de praktijk.

We bieden je een competentiegerichte opleiding. Vanaf dag 1 word je uitgenodigd om actief mee te denken in je eigen leerproces.

Over Steunpunt Onderpresteren vzw

Het Steunpunt Onderpresteren vzw werkt individueel en in groep, in open aanbod en op scholen. Daarnaast voeren wij wetenschappelijk onderzoek i.s.m. partners zoals Ball State University (VS) en Radboud Universiteit (NL). Steunpunt Onderpresteren vzw is een initiatief van Ophélie Desmet, Ph.d  en Tania Gevaert, L.Pt. We weten dat tot 50% van de hoogbegaafden gaat onderpresteren in hun schoolcarrière (Siegle & McCoach, 2018), een belangrijke reden dus om voor de talentontwikkeling van deze kinderen en jongeren te gaan.

Als expertisecentrum in hoogbegaafdheid en talentontwikkeling zetten wij in op het verbeteren van de kennis van deze topics. We ontwikkelingen programma’s voor groepsaanbod. Onze methodes zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In het aanbod voor professionals leggen we de nadruk op competenties bij de deelnemer. We delen kaders en materialen, verbinden ons graag met jouw groei.

Voor wie

Deze opleiding is geschikt voor:

We focussen ons vooral op therapeuten, psychologen, coaches in het werkveld of in opleiding, maar de opleiding is toegankelijk voor iedereen die wil werken met hoogbegaafdheid en talentontwikkeling.

Programma

Lesdagen starten om 9u15 en ronden af om 16u

  • 27/09/2025: Gewoon slim of hoogbegaafd tot uitzonderlijk hoogbegaafd
    Kennismaking en uitleg over de integratieve proef.
    We vertrekken van het verschil tussen gewoon slim (cognitief sterk functionerende leerlingen worden ze in Vlaanderen genoemd) en hoogbegaafdheid. We verkennen de modellen en concepten van hoogbegaafdheid. Je oefent met het signaleren (we reiken je hiervoor heel wat materiaal aan dat je in je praktijk mag gebruiken).
  • 18/10/2025: Dubbel bijzonder
    hoogbegaafdheid kan gepaard gaan met leer- en/of ontwikkelingsstoornissen, sociaal emotionele uitdagingen, … Het kan tijdelijk zijn of blijvend. We staan stil bij de aanpak voor de vaakst voorkomende in combinatie met hoogbegaafdheid: ADHD, leerstoornissen, DCD, lateralisatieproblemen, depressie. ASS en hoog IQ. Concrete handvatten en achtergrondinformatie voor je praktijk.
  • 22/11/2025: Faalangst en perfectionisme
    Intens voelen en beleven brengt uitdagingen met zich mee. Angermanagement, verschil tussen faalangst en angst, aandacht voor gezond en ongezond perfectionisme. Weloverwogen opgeven. We oefenen met verschillende werkvormen voor groeps- en individuele begeleiding.
  • 20/12/2025: Executieve functies
    Wat zijn executieve functies? Hoe te signaleren (diagnostiek, gesprekstools, huiswerk). De combinatie met leer- en/of ontwikkelingsstoornissen. Gedragsprobleem of enkel wat meer sturing nodig? Aandacht voor de overgangsmomenten in de ontwikkeling.
  • 17/01/2026: Onderpresteren
    Verschillende types onderpresteerder als communicatietool. Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek: over onderpresteren, studeren, verschillen tussen meisjes en jongens. Oefenen in signaleren en opstartgesprek met de onderpresteerder. Doelgerichte aanpak van leren leren: hoe? ZO! En interventiemaatregelen voor thuis, op school, in de praktijk. Je oefent met onze methode.
  • 31/01/2026: Verdieping, verbreding, verrijking, versnellen
    Waarom ingrijpen en niet het kind bij de klas houden?
    Hoe zien de 4V’s eruit in de praktijk en hoe zet je het in? Binnen of buiten de klas?
    Voorbeeldmaterialen en reflectie over keuze van materialen: afstemming maken op de leerbehoeften.
  • 28/02/2026: Psychosociale begeleiding (indvidueel en groep)
    Psycho-educatie. Communicatie met ouders en hun kinderen/jongeren. Wat hebben ze nodig en wat zeker niet? Voorbeelden uit de kindertherapie van SSG. De kracht van het werken met groepen.
  • 7/03/2026: Intake tot oudergesrprek, schooloverleg
    Aanpak intake (hoe haal je er het meeste uit?). Intelligentie-onderzoek en belevingsonderzoek. Oudergesprekken. Moeilijke boodschappen brengen. We oefenen het gesprek.
  • 21/03/2026: Bijzondere doelgroepen Peuters/kleuters – Gifted Girls – volwassen hoogbegaafden
  • 30/05/2025: Integratieve proef: 2 delen
    • Boek: waarom dit boek, wat moeten wij daarvan weten?
    • Maak een keuze:
      Een tool ontwikkelen: therapie, intake, gesprek, werkvorm,…
      Idee voor: belevingsonderzoek, studiecoaching, onderpresteren, verrijking
      Werk een groepstraject uit (je mag samenwerken hiervoor)

Praktisch

Duur

1 jaar

Locatie(s)

Swat Engelenstraat 58, 2400 Turnhout.

Startdatum

27/09/2025

Prijs

€1950

KMO-p

Nee

Getuigschrift

Erkend getuigschrift via AIHP

Docent(en)

Tania Gevaert

Hoofddocent

Integratief Therapeut
ECHA Specialist
Talentbegeleider Novilo
8400 Oostende
0497338692
tania@samenslimmergroeien.be

Lies Thomas

Hoofddocent

Kind-en jongerenpsychotherapeut
Talentbegeleider Novilo
contact@onderpresteren.be

Veelgestelde vragen

Hoe is deze opleiding erkend?

Deze opleiding is erkend via EAP.

Hoe weet ik of ik kan deelnemen aan deze opleiding?

Deze opleiding vereist geen vooropleiding. Iedereen kan deelnemen!

Waar kan ik de opleiding volgen?

Deze opleiding wordt georganiseerd in Swat Engelenstraat 58, 2400 Turnhout.

Gegevens

Begin:
september 27
Einde:
mei 30, 2026

Locatie

De Pinte
Frans De Potterstraat 23
De Pinte, Oost-Vlaanderen 9840 Belgium

Organisator

AIHP Oost-Vlaanderen